Híreink

„Nagyon kell figyelni a vízparton a gyerekekre” – Fülöp Xénia, az Iron Swim Budapest úszóiskola oktatója a nyári veszélyekről

Tombol a nyár, aki teheti a Balaton-parton, a tengernél vagy éppen egy strandon tölti a szabadidejét. A szülők ilyenkor döbbennek rá, milyen fontos, hogy a gyermek biztonságban legyen. Elvégzett egy úszótanfolyamot? Remek, akkor mehetünk is nyaralni. Ennyi tényleg elég? Úszósulink oktatója, Xénia az Infórádió Családi hét című műsorában beszélt a felelős hozzáállásról és arról, mit kell tennünk, hogy elkerüljük a baleseteket.

„Nagyon kell figyelni vízparton a gyerekekre, mert teljesen más nyílt vízben úszni, mint egy tanmedencében, de egy alapszinttel azért már bátrabbak lehetnek a szülők a gyermekekkel. Én akkor tudom elengedni a gyerekeket szabadon, egyedül, természetesen felügyelettel, amikor három úszásnem magabiztosan megvan, és egy éve folyamatosan mélyvízben úsznak. A mélyvízhez kell egy megfelelő mellúszó technika, mivel azzal tudnak a leginkább érvényesülni. Az alapúszásnál erre gondoltam, illetve arra, hogy a gyerekek olyan szinten megszokták a mélyvizet, hogy nem okoz nekik gondot, ha bele kell ugraniuk, tudják, hogy ha beleugranak, akkor igenis fel tudnak jönni, nincsen bennük félsz.”

„Amikor nem ér le a lábunk, mindenki azt gondolja, hogy a kezünket kell használni, de nem, a láb sokkal jobban kell a vízben. Ehhez kell a taposóláb, illetve a mellúszásnál a láb- és karmunka, hisz mindenki így úszik a nyílt vízben. Ha ez megvan a gyerekeknél, akkor mondhatjuk, hogy mélyvízben is beljebb lehet őket engedni, ahol már nem ér le a lábuk. Ez egyfajta vízbiztonság, de a veszélyt azért nem lehet elkerülni. Balesetek egy váratlan helyzetben bármikor előfordulhatnak, elég egy mély gödör, egy rosszul vett levegő, egy rosszul érkezett ugrás egy vízibicikliről, sajnos ez ellen nem tudunk tenni, de azon vagyunk, hogy a lehető legjobban felkészítsük a gyerekeket ezekre a veszélyekre is.”

 

„A szülőknek mindenképpen azt javaslom, hogy ne a nyaralás előtt három hónappal vagy egy héttel akarják megtaníttatni úszni a gyereket, szánjanak rá időt, kezdjék el időben.”

A teljes beszélgetést, amelyben szó esik arról is, mikor és hogyan érdemes elkezdeni az úszástanulást, meghallgathatják az Infórádió oldalán: https://infostart.hu/magazin/csaladi-het (július 22-i adás).