Híreink

„Fergeteges, fantasztikus, fenomenális!” – az Iron Swim fiataljai a Világkupán

Az Iron Swim három fiatal úszója kapott lehetőséget a budapesti Világkupán, hogy világsztárok között, a szenzációs magyar közönség előtt egy nagy nemzetközi eseményen megmutassa, mit tud. Most már mi is tudjuk! A 15 éves Híves Katica, a 14 éves Bujdosó Zsombor és a 18 éves Gerebics Sándor összesen 14 számban indult el, és mind a 14-ben megjavította az egyéni legjobbját. Persze egy ilyen lehetőségnek az eredmények mellett egyéb hozadékai is vannak, amelyek egy életre elkísérhetik őket.

„Azt hiszem, így 14 évesen nincs okom panaszra, ez volt az első igazán nagy versenyem, és jól úsztam – kezdte Zsombi. – Az első nap, az első szám előtt még egy kicsit izgultam, de utána már egyáltalán nem. Egyáltalán nem néztem, hogy ki ül a lelátón, de a hangokat hallottam. Apukámat mindenképpen! Jó volt, mert tudtam, ha kiabál, akkor mennem kell.Felemelő érzés ilyen világsztárokkal együtt úszni. Fotózkodtam Michael Andrew-val, ő példakép számomra, fiatal versenyző, remekül úszik, és minden számban ott van, ami fontos.”

„Számomra a hangulat volt az egyik legmeghatározóbb élmény. Fergeteges, fantasztikus, fenomenális, ezzel a három szóval tudnám jellemezni – mesélte Sanyi. – Képzeld el, hogy belépsz egy hatalmas uszodatérbe azzal a tudattal, hogy tavaly itt rendezték meg a világbajnokságot, és most te vagy a világ közepe, ugyanolyan úszó, mint a többi világsztár, ugyanúgy van egy rajtköved, egy pályád, itt úszhatsz a közönség, a barátaid, a családod előtt. Ez tényleg elképesztő, de motiváló és inspiráló élmény is volt!”

„Úszás közben nem hallottam a hangokat – tette hozzá Katica –, nagyon előtte sem, megpróbáltam mindent kizárni, de amikor beértem a célba, az a zúgás nagyon jó volt. Szerintem ez a hangulat és az, hogy ilyen nagy úszók között versenyezhettünk, biztosan motiválóan hatott ránk, ezért sikerült ilyen jó időket elérnünk.”

„Ezt a három napi teljesítményt nem nagyon kell magyarázni – értékelt Vizi Csaba, az Iron Swim szakmai igazgatója, a fiatalok edzője. – Mindenki nagyon jól úszott. Az elmúlt egy hónap munkája, ha nem is érett még be, de mindenképpen meglátszott. Sokat jelentett számomra, hogy a gyerekek a versenyszámok előtt odafigyeltek arra, amit mondtam, és meg is csinálták, amit kértem. Most már képesek arra, hogy végig vigyék azt, amit közösen kigondolunk. Technikailag sokat fejlődtek, ez tükröződött abban, hogy 200-anként 2-3 mp-et fejlődtek. Nagyon elégedett vagyok velük.”

És hogy mit visznek magukkal erről a Világkupáról a fiatalok?

„Amikor szembe kerültem a közönséggel, a fényekkel, és felálltam a rajtkőre – mesélte Sanyi –, azt hiszem, ez a tudat, ez a kép, örökké itt lesz a fejemben!”

„A legnagyobb tapasztalat és tanulság a Világkupáról, hogy mindenképpen meg kell tanulnom angolul – nevetett Katica. – Még csak egy hónapja kezdtem, de ez az élmény most nagyon erős motivációt fog jelenteni.”

„Sok úszónak meg tudtam figyelni a technikáját, azt, ahogy melegít, vagy mit csinál a versenyszám előtt, ezek fontos tapasztalatok – folytatta Zsombi. – És annyit még biztos magammal viszek erről a Vk-ról, hogy magyar közönség előtt a legjobb úszni.”