Híreink

Kerékpáros bemelegítés, rajtelemzés és sok-sok érem – az eindhoveni Vk-verseny Petrov Árpád szemével

Sikerrel rajtolt az Iron Swim csapata az idei Világkupa-sorozat első rövid pályás viadalán. Katinka 4 arany- és 2 bronzérmet szerzett, Dudás Dani egyéni csúcsokat úszott. Minden eseménynek van tanulsága is, és ez most, a budapesti Világkupa-verseny miatt talán még fontosabb, mint máskor.

„Remek kezdés volt 25 méteres medencében – kezdte az értékelést Petrov Árpád, az Iron Swim vezetőedzője. – Persze rövid pályán a fordulók, az egész verseny ritmusa más, mint nagy medencében, de levontuk a tanulságokat és Budapesten még ennél is jobb lesz minden. A sajtóban korábban olvashattunk olyan véleményeket, hogy a Világkupa nem komoly, nincs mezőny. Most erre egyáltalán nem lehetett panasz, hiszen alig néhány nemzet hiányzott, gyakorlatilag egy mini vb-t rendeztek. Összességében jó visszaigazolást adott az eindhoveni viadal, két hónap kemény edzésmunka utána Katinka magabiztosan nyerte a fő számait és bárkivel partiban volt más számokban is. Ez mindenképpen jó jel, de mivel a céljaink is magasak, ezért messze még a pezsgős ünneplés.”

„Danival is elégedett vagyok – folytatta az edző. – Semmi ijedtség nem mutatkozott rajta a nagynevek láttán, kevés magyar fiúnak sikerült döntőt úsznia, ő köztük volt, sőt, nem is egyszer, ami komoly fegyvertény. Örülök, hogy most már megtanulta, hogyan hozza a formáját mindhárom napon, délutánra rendre javított, és egyéni csúcsokat úszott. Egyértelműen pozitív volt a szereplése.”

Különleges edzéssel zárta az eindhoveni Világkupa-hétvégét az Iron Swim különítménye. Hosszú Katinka és Dudás Dániel az Innosport segítségével kielemezhették a rajtjukat és a fordulójukat. Roald van der Vliet, a cég vezetője több FINA konferencián is tartott előadást az úszótechnikák tudományáról.

 

„Félórás rajtgyakorlatot követően ugyanilyen hosszan elemeztük a látottakat – mesélte Petrov Árpád. – Úgy gondolom, nagyon hasznos volt, mert megmutatta, miben lehet még javulni. Katinka azt mondta, ez a videós elemzés megerősítette azt, amit eddig is érzett, ezért mostantól tudatosabban figyelhet majd rá, és Dani fordulóiban is láttunk potenciált.”

Más szempontból is egyedi volt az eindhoveni hétvége. Az uszodáig vezető utat ugyanis – a helyi stílushoz alkalmazkodva – sokan kerékpáron tették meg.

„Nyolc percnyi út volt – mesélte Árpi. – Kellemes levezetés a nap végén, vagy éppen bemelegítés a nap elején. Jó minőségű, forgalommentes úton madárcsicsergés közepette kiengedhettük a gőzt. Szabadnak éreztük magunkat! Ráadásul jól is jött ez a rugalmasság, hogy nem kellett várni a transzferre, hiszen elég szoros menetrendet alakítottak ki a szervezők, jóval korábbra hozták a délutáni döntőket, így a versenyzőknek nem sok idejük volt pihenni.”

Hollandia után most már előre tekint mindenki, hisz csütörtökön Budapesten folytatódik a Világkupa-sorozat a Duna Arénában.

„Eindhovenben remek hangulat volt, sokan jöttek ki a versenyekre – mondta Petrov Árpád. – A délelőtti és a délutáni úszóprogram között megtelt a medence gyerekekkel, itt rendezték egy gyereksorozat döntőjét, a legjobb holland edzők tartottak edzést a résztvevőknek, akik egy rövid időre belekóstolhattak, hogy milyen érzés ennyi ember előtt, ilyen szép környezetben úszni. Nagyon remélem, hogy Budapesten még ennél is többen lesznek a lelátókon és a magyarok még ennél is jobb hangulatot teremtenek!”

Rajtunk is múlik! Október 4-6. között irány a Duna Aréna!