Híreink

„Jólesett látni, hogy mindenkinek a szemében ott volt a tűz!” – Vizi Csaba a százhalombattai versenyről

10 arany, 10 ezüst, 11 bronz – ennyi érmet szereztek az Iron Swim úszói a hétvégi Matrica Kupán Százhalombattán. A csapat összesítésben az ötödik helyen végzett 38 egyesület közül, de ez még csak a kezdet, hiszen – bár a budapesti Világkupán is többen részt vettek a klubból – igazán csak most rajtolt a versenyszezon az Iron Swim számára.

„Nem számítottam arra, hogy ilyen sokan lesznek és ennyire erős mezőny fog összegyűlni Százhalombattán. Ez volt az első olyan verseny az őszi szezonban, ahol nagyon sok Iron Swim-versenyző elindult, és nekem, mint edzőnek rengeteg mindenre kellett figyelnem. Utólag is elnézést kérek azoktól a százhalombattai ismerőseimtől, akiket egy-két mondat után leráztam – kezdte nevetve Vizi Csaba, az Iron Swim szakmai igazgatója, aki nem csupán százhalombattai lakos, de az ottani úszósport egyik megteremtője is. – Az első nap a kicsik versenyeztek, az még viszonylag egyszerű volt, hiszen főleg szemlélőként vettem részt, figyeltem őket, hogy tudnak úszni, kinek mi az erőssége, melyik számban kell fejlődnie. A második nap már sokkal hajszásabb volt. Nagyjából 50 Iron Swim-es úszó vett részt a nagyobbak küzdelmén, köztük az én csoportom is. Igyekeztem mindenkivel személyesen elbeszélgetni az egyes számok előtt és után, de akadt olyan futam, ahol négyen is úsztak egyszerre, nehéz volt ennyifelé osztani a figyelmemet.”

A klub szakmai vezetősége előzetesen úgy határozott, hogy a százhalombattai versenyen a sorozatterhelésen lesz a hangsúly, mindenkinek legalább hat számban el kellett indulnia. Inkább egy nagy edzésnek fogták fel ezt a szezonnyitó viadalt.

„A nap végére ennek megfelelően jól el is fáradtak a gyerekek, de azért a váltóra még mindenki tudta mozgósítani az erőtartalékait, így ott is szereztünk néhány érmet – mondta Vizi Csaba. – Összességében nagyon elégedett vagyok a fiatalok teljesítményével. A csoportomból például mindenki egyéni csúcsokat úszott, még a Világkupa-szereplők közül is tudtak javítani. Tisztán látszik, hogy az elmúlt időszakban elvégzett munkának megvan az eredménye.”

Vizi Csaba több mint három évtizedes tapasztalattal rendelkezik az úszósportban, ám még ő is sokat tud tanulni egy versenyből.

„Igazán jólesett látni, hogy mindenkinek a szemében ott volt a tűz, hogy senki sem vette félvállról a versenyzést. Igaz, ez csak egy felkészülési állomás volt, mégis mindenki odatette magát minden egyes versenyszámában. Ha összeszámoljuk, több száz rajt volt, amit lehetetlenség lett volna egyesével lekövetni, ezért délelőtt még aggódtam egy kicsit, hogy esetleg lesz olyan, aki lemarad valamelyik rajtról, de mindenki annyira együtt élt a versennyel, hogy ilyen nem történt. Jó a csapat, figyelnek egymásra, segítenek a másiknak, maximálisan számíthatok a gyerekekre. És az edzői gárdára is! Mert azt is meg kell jegyeznem, hogy az edzői csapat is nagyszerűen összedolgozott a verseny során.”

Folytatás november 17-18-án a BVSC Kupán! Addig is hajrá Iron Swim!