Híreink

Földházi és Dudás is egyéni csúcsokra hajt a rövidpályás vb-n!

Ma útnak indult az Iron Swim csapat első fele a Hangcsouban megrendezésre kerülő rövidpályás úszó világbajnokságra. Földházi Dávid és Dudás Dániel a magyar válogatottal utazik először Sanghajba, majd egy 10 napos felkészítőtábor után, melynek célja az akklimatizálódás és az átállás megkönnyítése, a csapat megy tovább a világbajnokság helyszínére.

Földházinak nem ez az első vb-je, négy, illetve két évvel ezelőtt is ott volt a rövidpályás szezon legnagyobb eseményén, így jól ismeri a közeget, a nagy nemzetközi versenyek atmoszféráját.

„Kifejezetten feldob a nagy versenyek hangulata, általában jobban is úszom ilyenkor – kezdte Dávid. – Csak egy példa arra, hogy mennyivel jobban lehet úszni egy ilyen versenyen: négy évvel ezelőtt 100 vegyesen országos csúcsot úsztam. Most abban bízom, hogy még ennél is gyorsabb tudok lenni.”

  • Három héttel ezelőtt az Ob-n azt mondtad, szeretnél még egy jó kis évvégi versenyt, ahol megmutathatod, mire vagy képes. Közben kiderült, mész a világbajnokságra, itt az alkalom. Történt változás a céljaidat illetően?

„A célok azóta csak tovább nőttek és értek bennem. Szerencsére a legjobb versenyen mutathatom meg, hogy mi maradt még bennem az Ob-n, és mennyit dolgoztunk ez alatt az egy hónap alatt is, hogy minél jobb legyek. Már nagyon várom!”

  • Mik a konkrét célok?

„Az időket megjavítani mindhárom számomban, 100 és 200 háton, illetve 100 vegyesen. Nem indulok sok számban, több pihenőidőm lesz. A két 100-as verseny után az utolsó napon lesz a 200 hát. Ezt is előnnyé szeretném kovácsolni, addigra már lesz elég rutinom, látom, hogy zajlik a verseny, és bízom benne, hogy nagyon jót tudok majd úszni 200 háton. Az idei célom már szinte megvan, hiszen azt tűztem ki, hogy a sok kitérő után ugyanolyan formába hozzam vissza magam, mint amilyenben tavaly ilyenkor voltam. Szerencsére még ennél is jobban sikerült a felkészülés. Ha el tudnám csípni a döntőt legalább egy számban, az jól esne.”

  • Milyen egyéni rituáléd van egy ilyen nagy verseny előtt? Mivel készülsz? Speciális zenei lista?

„A zenei lista alapdolog, a zene mindig egy pluszt ad számomra. Az Ob-n például egyáltalán nem hallgattam zenét, azt mindig az utolsó nagy pillanatra tartogatom, most a vb-re. Erre is van egy jó sztorim, azon a 100 vegyesen négy évvel ezelőtt, amikor az országos csúcsot úsztam, az akkori kedvenc zenémet játszották a szervezők, miközben vonultunk be a medencéhez, és ezt a barátaim, mindenki nagyon jól tudta a környezetemben, a tévében lehetett hallani, rögtön írták is az sms-eket, hogy ezt nekem játszották. És tényleg, én is úgy éreztem.”

  • Most milyen számot ajánljunk a kínai szervezők figyelmébe?

„Azt biztos nem fogják lejátszani!!! Sebaj, viszem inkább magammal, és majd fülhallgatón keresztül hallgatom!”

A másik Iron Swim-versenyző, Dudás Dániel sem újoncként utazik Kínába, hiszen több rangos nemzetközi viadalon szerepelt már, köztük rövidpályás világbajnokságon is.

„Nagyon jól sikerült a felkészülés, ez volt a terv előzetesen, hogy mindenképpen kint legyek a rövidpályás világbajnokságon – mesélte Dani. – A 200 vegyesre és a 200 gyorsra fókuszáltam leginkább, itt várom igazán, hogy kijöjjön az a munka, amit elvégeztem. Úszom még 400 gyorson, 100 vegyesen, 100 pillangón is, de ezeken főleg edzésjelleggel, inkább az előbb említett két szám a fő fókuszpont.”

  • Már a százhalombattai országos bajnokságon is látszott, hogy jó formában vagy, ez mennyire adott új lendületet a felkészülés hajrájában?

„Az Ob jó előrejelzés volt, de én mindenképpen gyorsabban szeretnék úszni azoknál az időknél. A mezőny is sokkal erősebb lesz, meg szerintem a hangulat miatt is lehet még javulni. Nagyon feldob egy ilyen esemény, kifejezetten szeretem a nagyobb versenyeket, a nagyobb közönséget, meg ha van egy kis körítés, egy kis show.”

  • Kína messze van, más időzóna, van-e speciális rutinod az átállás leküzdésére?

„Nagyon sok kávét kell inni, és akkor nem alszom el. Ez az én speciális rutinom. A viccet félretéve, jó, hogy előbb megyünk, mert nekem az első 4-5 nap mindig nagyon kemény szokott lenni, de azt gondolom, ez mindenkivel így van. Nagyon örülök neki, hogy ennyivel előbb utazunk, mert így tényleg van idő átállni és rendesen fel lehet készülni a versenyre. Ami a versenyre való hangolódást illeti, én is szoktam zenét hallgatni, de nem feltétlenül minden esetben. Inkább elképzelem előtte, hogy fogom leúszni a versenyszámot, lemodellezem magamban, felkészülök a lehetséges variációkra. Van egy tervem mindig, amit végre szeretnék hajtani, annak van a, b, c, z verziója, és attól függően alkalmazom egyiket vagy másikat, hogy miként alakul a verseny.”

  • Mivel lennél elégedett?

„Ha jóval gyorsabban úsznék, mint az országos bajnokságon. Mindenképpen egyéni csúcsokat szeretnék úszni!”    

A rövidpályás világbajnokságot december 11-16. között rendezik a kínai Hangcsou-ban, ahol az Iron Swim csapatból természetesen ott lesz még a később utazó Hosszú Katinka is!