Híreink

Lendvai Benedek: „Igen, én egy határozott és céltudatos személynek tartom magam”

Ők mennek a márciusi Országos Bajnokságra – 5. rész

Az úszás és a tanulás korán összekapcsolódott az életében, a kettőt mindenképpen együtt képzeli el, a céljait is ennek megfelelően alakítja, és pontosan tudja azt is, mi a fontos, mik az igazi értékek. Bár Beni számára az Ob csak egy állomás a végső cél eléréséhez, ide is határozott céllal indul.

Mikor határoztad el, hogy amerikai egyetemen szeretnél továbbtanulni?

„Nekem ez elég régi célom, már általános iskolás koromban megfogalmaztam magamban, és az évek során egyre jobban kirajzolódott. Most már elég komoly a helyzet, több egyetemmel beszélgetek, és bízom benne, hogy sikerülni fog.”

Ez lett a legfőbb cél?

„Abszolút, mind az uszodában, mind az iskolában. Mindent ennek rendeltem alá, próbáltam összeegyeztetni az úszást a tanulmányaimmal, az iskolában kiválasztottam azokat a tantárgyakat, amelyek elengedhetetlenek e célból, mint például a nyelvek, az angol és a spanyol, ezeket nagyon megnyomtam, és az edzéseken is figyeltem, hogy meglegyenek az idők, amik kellenek.”

Mindig ilyen határozott és céltudatos fiú voltál?

„Igen, én egy határozott és céltudatos személynek tartom magam. Nem szoktam minden célomat elárulni, de összességében azt mondom, hogy pozitív és határozott ember vagyok, ami szerintem elengedhetetlen a sportban.”

A tanulás és az úszás közül melyik a fontosabb számodra?

„Egyforma, nem tudnám eldönteni. Soha nem köteleződnék el egy mellett, egyiket sem áldoznám be a másikért, azt mondom, hogy 50-50 százalék.”

Most jön a felnőtt Ob, bár az egyetem a legfontosabb, gondolom, itt is meghatároztál valamilyen célt?

„Céljaim mindig vannak, rövid- és hosszútávú célok egyaránt. Most az Ob-n, nem titok, szeretnék egy méretesebbet javulni a hosszabb gyors számokban. Úgy érzem, jól mennek az edzések, és ez most tudna segíteni a sportösztöndíjjal kapcsolatban is. Minél jobb eredményeim vannak, annál több a lehetőség, az esély.”

A végére egy személyesebb jellegű kérdés, nemrég komoly betegségen estél át, mennyit változtál az átélt nehézségek hatására?

„Nagyon sokat és csak pozitív irányban. Mindent megtanultam értékelni. Megtanultam, hogy mik az igazi problémák. Sok pozitív tapasztalatot szereztem a betegségnek köszönhetően, pedig elég komoly dologról volt szó. Rák, bár annak a legenyhébb formája. Szerencsére abszolút a gyógyítható kategóriába tartozott. Végig pozitív voltam, nem adtam fel egy pillanatra sem, és meg kell mondanom, nagyon sokat segített az úszás, rengeteget köszönhetek a sportolói múltamnak.”