Híreink

Földházi Dávid: „Egyetlen célom van, az olimpia!”

Nem a medencében, hanem a parton találtunk rá a csütörtöki különleges Pilvax Kupán, bicegve, de bizakodó mosollyal az arcán. Dávid, az Iron Swim elitcsapatának tagja, ám ő biztosan nem lesz ott a márciusi országos bajnokságon, pedig esélyesként indulhatott volna. Pár hete műtötték a térdét.

Még mindig sántikálsz, hogy vagy?

„Egyre jobban! Kemény egy hónap volt ez. Még soha semmi ilyet nem csináltak rajtam. Végre találtunk egy orvost, aki rájött, mi a baj. És tudom, hogy most már minden jó lesz.”

Mikor derült ki és pontosan mi?

„Másfél hónapja derült ki. A pontos diagnózis szerint leszakadt a gyűrűporcom, a meniscus, és azt kellett visszavarrni. Ennek van egy hathetes rehabilitációja, most járunk a harmadik hétnél. Innentől kezdve kb. egy öt hét, mire teljes erőbedobással tudok majd edzeni.”

Az Ob így ugrott.

„És azzal, hogy az Ob ugrott, értelemszerűen a vb is, de ezt előtte megbeszéltük, hogy jobb, ha az olimpiára leszek 100 százalékos. A nyáron azért lesznek versenyek, Olaszországban vagy a Mare Nostrum sorozat, amin szerintem már részt tudok venni. Majd meglátjuk, de a nagyobb tervek inkább az év végére, a rövidpályás versenyekre vonatkoznak.”

Milyen a medencepartól nézni a többieket?

„Nagyon rossz! Én már az első héten kivoltam, hogy nem tudok úszni. Azért jöttem le a múlt héten is, egy kicsit be is ugrottam a vízbe, mert rettentően hiányzott. De tudom, hogy ettől csak jobb leszek, hogy most végre megcsinálták a lábamat. Már több mint egy éve küzdöttem vele, és bár volt egy időszak, amikor elmúlt, az utóbbi időben nagyon kiújult, sokkal jobban fájt, mint korábban. Szóba került alternatív lehetőségként, hogy fájdalomcsillapítózzák a vb-ig, de azt mondtam, hogy szó sem lehet róla, semmi értelme nem lenne.”

A kórházi ágyon fekve van ideje gondolkodni az embernek, neked mik fordultak meg a fejedben?

„Elgondolkodtam, hogy már nincs sok időm a sportban, amúgy sem tervezek sokáig. Már másfél éve is megfogalmazódott bennem, hogy egyetlen célom van, ez az olimpia. Erre szeretnék 100 százalékos lenni, úgyhogy most nagyon kell azon dolgozni, hogy visszahozzam a formámat. Szerencsére egy hónap alatt nem veszít olyan sokat az ember, meg próbáltam mocorogni, amennyit tudtam, most is a konditeremből jövök. Amint lehet, elkezdem a kemény munkát, és teljes gőzzel előre!”