Híreink

Biró Lili: „Képtelen voltam úszás nélkül élni”

Ők mennek a márciusi Országos Bajnokságra – 6. rész

Kiskorában táncolt, korcsolyázott és lovagolt. Háromévesen megtanult úszni is, de csak azért, hogy a tudása meglegyen. Orvosi utasításra indult el az úszópályafutása tízéves korában, amikor gerincproblémát diagnosztizáltak nála. Heti háromszor úszott, az akkori edzője pedig meglátta benne a tehetséget, és javasolta, hogy próbálja meg a versenyzést. „2012. szeptemberétől igazolt versenyúszó lettem, és gyorsan behoztam a lemaradást, hisz 2015-ben már a válogatott tagjaként versenyezhettem.”

Bár eleinte még nem foglalkozott annyira komolyan az úszással, heti 5-6 edzéssel is sikerült kijutnia az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra. Aztán a BVSC-hez igazolt, ahol már heti 10 edzése volt, és eddigi legnagyobb sikereként ott lehetett az ifjúsági Európa-bajnokságon.

„Az úszás egy olyan sport, amire az ember általában ráteszi az egész életét, beáldoz mindent, nincs mellette sok szabadideje. Most ősszel, bizonyos okok miatt, úgy döntöttem, hogy abbahagyom, de 3-4 hét után elkezdett hiányozni, képtelen voltam úszás nélkül élni, és akkor jöttem ide. Sokan ajánlották, hogy próbáljam ki, helyileg is közel van nekem, gondoltam, hogy az érettségi mellett ez még belefér. Aztán fordult a kocka, és újra visszajött a kedvem, érzem, hogy mindent meg szeretnék tenni azért, hogy sikeres legyek. Első körben az a célom, hogy felkapaszkodjam a régi eredményeimhez. Az Ob-n szeretném megúszni a saját legjobb időmet 100 pillangón, és azzal reményeim szerint egy döntő is összejöhet.”

A sport mellett azonban a tanulást sem hanyagolja, idén érettségizik, de itt nem áll meg. „Mindig is fontos volt számomra a tanulás, a szüleim is így gondolták. Bár nem erőltették, de fontosnak tartották, ráadásul nem sportiskolába járok, hanem rendes, erős gimnáziumba. Érettségi után a Semmelweis Egyetemen szeretnék továbbtanulni dietetikát. Örülnék, ha a sportban tudnék maradni, és remélem, hogy sikerül összeegyeztetnem a tanulást az úszással.”

És hogy mi a célja az úszással, amiről semmiképpen nem akar lemondani? „Boldogságot, örömet okozni magamnak.”