Híreink

Katinka: „Én is nyomtam egy óriási juhuuu-t!”

Marseille-ben mindkét vegyes számban a világ idei legjobbjával győzött, és összesen négy arannyal zárta a versenyt. Holnaptól viszont országos bajnokság Debrecenben, ahol az Iron Swim Budapest színeiben vár még rá néhány feladat. A múlt hétvégi versenyről és az előtte álló megmérettetésről is kérdeztük Katinkát és edzőjét, Petrov Árpádot.

Kiváló időket úsztál Marseille-ben a hétvégén. Te magad meglepődtél?

Katinka: „Azt tudtam, hogy a munka jól megy, ez látszik az edzésen, az időkön, meg érzésre is, hogy bírom a terhelést. Ezt a marseille-i versenyt szemeltük ki arra, hogy megnézzük, hol tartunk az idén három hónap után. A 200 vegyesen lepődtem meg a legjobban. Általában nagy céljaim szoktak lenni még év közben is, de a 2:09 közepével vagy 2:10 alatt már elégedett lettem volna, és akkor azt mondom, jó úton haladunk. 2017 óta nem úsztam 2:10 alatti időt, nekem is fura ezt így kimondani, hogy már két éve. Én tudom, hogy tudom, de tény, hogy mégsem úsztam azóta ennyit. Amikor a 2:08 felet megláttam, akkor én is nyomtam egy óriási juhuuu-t!”

Árpád: „Engem is meglepett, bár számítottam rá, hogy jól fog menni. 200 vegyesen sokat jelentett, hogy ott volt mellette az amerikai Baker, aki mint egy „sparring partner” működött. Kell az ellenfél, hogy jól ússzál! Kb. két másodperccel jobbat úszott az idei legjobbjánál. Ráadásul jól is úszott, nem csak jó időt.” 

És a többi szám? Azért a 400 vegyesen úszott 4:33 is komoly idő…

K: „Pláne év közben! Örültem is neki. Bár 400 vegyesen éreztem, hogy lehetett volna egy kicsivel jobb is, hogy még volt benne. Ellenfél hiányában sajnos nem volt nagy verseny. Az időnek persze örültem, különösen a délelőtti 4:34-nek, mert azt az úszást technikásnak éreztem, nem olyan kihajtósnak. A 200 pille is remek volt, 2:07-et sem úsztam már vagy ezer éve. Budapesten a vb-n harmadik voltam ebben a számban, szeretném most is úszni a világbajnokságon, majd az Ob-n kiderül, hogy sikerül-e kvalifikálnom magam.”

Az, hogy jobban álltok, mint gondoltátok, jelent némi módosítást az idei tervekben?

K: „Szó sincs újratervezésről, ez egy megerősítés volt. Pláne nem jelenti azt, hogy hátra dőlhetünk. Láttuk a hibákat, tudjuk, min kell még dolgozni. A visszaigazolás megvan, hogy jó úton haladunk, erre kell most rápakolni, építeni tovább.”

Á: „Ahogy ősszel rövidpályán is közelített az egyéni csúcsaihoz, a mostani idők is ugyanannak a szisztémának az eredményei, hogy versenyről versenyre javul, két verseny között pedig megpróbálunk dolgozni a hiányosságokon. Csak nagypályán sokkal komolyabb értéke van!”

Az Ob mit jelent az idei tervezett úton?

K: „Van egy pár szám, amiben kvalifikálnom kell magam a vb-re, például a 200 pille, ahol négyen vagyunk a két helyre. Mind a négyen, Kapás, Szilágyi, Jakabos és én is szeretnénk 200 pillét úszni a világbajnokságon. Holnap fog kiderülni! Szerencsés, hogy mindjárt az első nap van ez a szám, utána már koncentrálhatok magamra, hisz Marseille után vissza kell állnom az edzésbe, ezért az Ob-n nem vállaltam az összes számot, de azért sok számban fogok indulni.”

Debrecenben már Iron Swim Budapestként indul a csapat az országos bajnokságon …

Á: „Nagyon fontos, hogy tudjunk azonosulni azzal a hellyel, ahol dolgozunk, élünk. Most mi vagyunk a budapesti klub, ami nem csak kiváltság, felelősség is. Remélem, hogy méltók leszünk rá hosszú távon is.”

K: „Megvan az új felszerelésünk, egységesen, jó hangulatban telt a felkészülés. Mindenki várja, hogy az egész csapat, mármint mi nagyobbak, végre együtt versenyezzünk. Nekem is jó, hogy a többieknek tudok szurkolni, hogy a saját csapatommal megyek.”

Szerdától-szombatig tehát Országos Bajnokság Debrecenben. Hajrá Iron Swim Budapest!

Photo Stephane Kempinaire / KMSP