Híreink

„Fantasztikus együtt edzeni Katinkával… nagyon közvetlen és mindig mosolyog!”

Bátraké a szerencse, tartja a mondás. Jaouad Syoud bátor volt, és szerencsével járt. A 19 éves algériai származású, de mostanáig Franciaországban élő fiatalember a háromszoros olimpiai bajnok Katinka új edzőpartnere, az Iron Swim csapat legújabb tagja. A Katinka által csak Joe-nak becézett úszó két hete kezdte az edzéseket az Ironban, és nagyon egyszerű módon került ide: megkérdezte, jöhet-e. Jöhetett!  

„Vegyesúszó vagyok, tudom, hogy a magyarok és különösen Katka mennyire jók ezekben a számokban, többször megfogalmazódott már bennem, milyen jó lenne itt készülni – kezdte Jaouad a történetet. – Tavaly decemberben aztán a kínai rövidpályás világbajnokságon egy selejtezőfutamban úsztam Dudás Dániellel 200 vegyesen, és utána szóba elegyedtünk. Kérdezgettem arról, hogy edzenek, és miként lehetne csatlakozni a klubhoz. Azt javasolta, beszéljek az edzővel, én pedig odamentem Árpihoz, aki nagyon kedvesen fogadott, és a végén abban maradtunk, hogy teszünk egy próbát. Most pedig itt vagyok!”

„Nagyon hamar beilleszkedett a csapatba, és remekül bírja a terhelést – mondta róla Petrov Árpád vezetőedző. – Mint egy hiányzó darab a kirakóshoz, olyan volt az érkezése. Rendkívül pozitív, lendületes és jó humorú fiatalember, nagyszerű edzőpartner. Egy új színt, még egy pluszt adott ennek a csapatnak.”

 

Bizonyára sokan irigykednek most Jaouadra, ő maga is nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy a világ egyik, ha nem a legjobb úszójának edzőpartnere lett.

„Egyelőre négy évig tervezem az ittlétet, de az is lehet, hogy tovább maradok. Nagyon tetszik a csapat mentalitása, fantasztikus együtt edzeni Katinkával, hihetetlen tapasztalattal rendelkezik, mindemellett nagyon vicces ember. Igazi bajnok típus! A világ legjobbja! Bár rengeteg olimpiai és világbajnoki érem tulajdonosa, amikor megérkezik a tornaterembe vagy a medencéhez, nagyon közvetlen és mindig mosolyog. Beszélgetés közben nem az ugrik be, hogy te jó ég, ő egy olimpiai bajnok, hanem az, hogy mennyire szerény, milyen alázatos és kedves. Árpi az edzője is remek szakember, és nagyon kellemes személyiség. Jól érzem magam a csapatban, a fiúk és Katka befogadtak, az uszoda is csodálatos, a világ egyik legszebb uszodája. A családom, édesapám is örül, hogy itt vagyok, szimpatikus neki a magyarok mentalitása, beszélt Árpival is, aki szintén meggyőző volt számára, ezért örömmel engedett el. Megtiszteltetésnek tartja, hogy a fia a világ legjobb úszójával edzhet együtt, és a testvérem is azonnal mondta, hogy majd jön meglátogatni és készít közös képet Katinkával.”

Az elmúlt két hét alatt nagyot fordult vele a világ, a költözködés miatt rengeteg dolga is volt, még városnézésre sem futotta az idejéből, mert természetesen az edzéseké a főszerep. Vajon miben más itt, tanult-e már valamit ez idő alatt?

„Franciaországban hetente csak kétszer volt szárazföldi edzésünk, itt minden edzés első fele a tornateremben zajlik és utána jön az úszás. Eleinte nagyon nehéz volt, de kezdem megszokni. Az edzések után rengeteget iszom és eszem, de Katka ebben is segít, javaslatokat küld, hogy miket egyek, például proteint, amit én korábban nem fogyasztottam. Az edzéseken nagyjából azonos időket úszunk Katinkával, néha ő nyer, néha én, és ez mindkettőnk számára csak jó dolgokat hozhat. Elsősorban vegyesúszó vagyok, de szeretem a 200 pillangót is. Az egyik edzésen, amikor versenytempót úsztunk, épp 200 pillangón mértük össze magunkat. Katinka nyert, de csak kevéssel. Amikor Katkával edzem, sokkal motiváltabb vagyok, mert látom, mennyire keményen dolgozik. A legfőbb célom idén, hogy kijussak a világbajnokságra, jövőre pedig természetesen az olimpiára. Katinka ugyanezekre a versenyekre készül, csak ő az első helyre és világcsúcsokra pályázik ugyanott, ahova nekem egyelőre a kvalifikáció is nagy eredménynek számít.”

„Örülök, hogy itt van Joe – mondta Katinka. – Remek humora van, jó hangulatot teremt az edzéseken. És végre valaki, akivel küzdhetek a medencében! Alig merek odanézni a pályájára, hogy hol tart éppen. Motiváló!”

„Nem csak úszni fogok Budapesten, hanem tanulni is – folytatta Jaouad. – Árpi is erre ösztönöz. Egyelőre Skype-on folytatom a franciaországi egyetemet, a következő tanévben pedig megpróbálok itt valamilyen iskolát elkezdeni. Tanulok angolul és spanyolul, később pedig szeretnék üzleti tanulmányokat folytatni. Ha már a nyelveknél tartunk, azért örülök, hogy valamit én is tudok tanítani Katkának! Még Amerikában az egyetemen tanult franciául, és most ezt a tudását próbálja feleleveníteni. Időnként elhangzik egy-egy francia szó edzésen is, váltunk néhány mondatot, de zömmel angolul beszélünk, rám fér a gyakorlás angolból.”

Végezetül kíváncsiak voltunk arra, vajon mi az, ami a legjobban meglepte az itt töltött rövid idő alatt?

 „Nagyon sok pozitív benyomást szereztem a két hét alatt, negatívat egyáltalán nem. Hogy volt-e bármi meglepő? Hmm, nem is tudom, talán az, amikor Dániel az első nap a kezembe nyomta Katinka öltözőjének kulcsát, hogy menjek be nyugodtan átöltözni, és majd találkozunk a medencénél. Ez a fajta bizalom furcsa volt számomra, de nagyon jólesett.”

Kedves Joe, „Zsozsó”, Jaouad, üdv az Iron Swimben!