Híreink

Katinka: „Ez talán az év legjobb időszaka!” – Kazany után Doha előtt értékel az edző

Megérkezett Dohába az Iron Swim különítménye. Hosszú volt az éjszakai utazás, de nem mindenkit viselt meg. „A két versenyzőm békésen aludt, nekem talán félórát sikerült – mondta mosolyogva az Iron Swim vezetőedzője, Petrov Árpád. – Pedig egész hétfőn talpon voltam, még futni is elmentem, hogy lefárasszam magam. Nem megy nekem ez a repülőn alvás.”

Az Iron Swim csapat 5 arany, 3 ezüst és 7 bronzéremmel az utazótáskájában repülhetett el Kazanyból az úszó világkupa-sorozat csütörtökön rajtoló dohai állomására. Ám ne szaladjunk ennyire előre, hisz eseménydús és eredményes hétvégét zártak Katinkáék, amiről érdemes néhány szót ejteni.

„Nagyon intenzív három nap volt, remek edzés – folytatta Árpád. – Örülök, hogy Katinka tudta hozni a tőle megszokott nívót, és nagyszerűen bírta a sorozatterhelést. Összességében elmondhatom, hogy jókedvvel versenyzett, és sokkal jobb volt a regenerációja, mint Glasgow-ban. Kazany arra is remek volt, hogy megnézzük, négy hét edzésmunka után hol tartunk. Ha Glasgow volt az origó, akkor megállapíthatom, hogy jó irányba mozdultunk tovább.”

Petrov örül, hogy az idei Világkupa-sorozat első két állomását nagymedencében rendezik. Kemény persze, de szerinte a rövid pálya hazug lenne az elején, ott sokkal könnyebben menne a sorozatterhelés, és emiatt az eredmények sem a valós képet mutatnák.

„Katinka ott tart, ahol tartania kell, sőt, talán egy picit előrébb is – folytatta az edző –, de az látszik, hogy az igazán nagy teljesítményekhez ellenfél is kell, akivel tud versenyezni, olyan kihívás, amely őt is még jobb teljesítményre ösztönzi. Bár a 200 pillangó utolsó 32,3-as ötvene minket is meglepett, egyikünk sem számolt ilyen jó idővel.”

Az Iron Swim másik versenyzője, Dudás Dániel is elégedetten távozhatott Kazanyból – bár az ő programja nem volt annyira durva –, hiszen megszerezte első Világkupa-érmeit, mindjárt négyet, két egyéni és két váltó bronzot.

„Időben ezt vártam tőle, és nagy lökést adhat neki az éremszerzés – mondta Petrov. – Visszaigazolás lehet, hogy érdemes volt végig dolgoznia a nyarat, egy percre sem állt le, mert szeretett volna minél jobb eredményt elérni a Világkupában. 400 gyorson az egyéni legjobbja közelében úszott, ez olyan alap, amire lehet majd építkezni.”

Egy Világkupa-versenyen sokkal családiasabb a hangulat, kisebb a stresszfaktor, mint más nagyversenyeken. Ezért is döntött úgy a négy jelenlévő magyar versenyző, hogy összeállnak, és próbára teszik magukat a két váltóban is. „Mindenki nagyon élvezte a váltókat – mesélte az Iron Swim vezetőedzője –, bár az utolsó nap végén Katinka és Zsu a 200 vegyes után ugrott a vízbe, és a fiúk is úsztak korábban egy 400 vegyest, mégis sikerrel vették az akadályt.”

„Imádom azt csinálni, amit csinálok – mondta Katinka. – Bár előfordul, hogy hullaként ugrom be a vízbe bemelegíteni a versenyre, de ilyenkor arra gondolok, milyen szerencsés vagyok, hogy az a munkám, amit választottam gyerekként, amit hobbiként is csinálnék. Ez mit sem változott, pedig már hetedik éve vagyok itt, a világkupán, rengeteg kilométert úsztam le versenyen. Ez talán a legjobb időszaka az évnek, ahogy Árpi is mondta, itt mindenki el van lazulva, és azért van itt, mert szeret versenyezni.”

És hogy a versenyen kívül milyen egyéb élményekkel gazdagodott az Iron Swim különítmény?

„Az önkéntesek nagyon érdekes színt vittek az egész eseménybe – mesélte az edző. – A minket segítő Farida már negyedik éve vállal hasonló feladatot. Kazanyban sok a sportesemény, rendeztek itt meccset a foci vb-n, volt ugye úszó világbajnokság, az önkéntességnek megvan a kultúrája. Nagyon profik voltak, érezték, hogy mi kell egy versenyzőnek, hogy ne zavarják őket, mégis mindent megoldjanak. Ha várost akartunk nézni, elvittek, egyébként meg egész nap ott vártak minket a hotel lobbijában, hogy mindig a rendelkezésünkre álljanak. Ami a várost illeti, tavaly jártam Szentpéterváron, most meg Kazanyban, mindkettő teljesen lenyűgözött. Ha minden orosz város ilyen, akkor szívesen költöznék. A parkok, a folyók, olyan rendezett volt az egész, és ehhez jött a késő nyári, kora őszi kellemes időjárás. Ehhez képest most Dohában 39 fok van, legszívesebben ki sem mozdulnék a szállodából.”

Az uszodáig azért muszáj lesz kimozdulnia, csak nem hagyhatja magára tanítványait, akikre ismét eseménydús napok várnak csütörtöktől. „Nagyjából ugyanazt a programot fogják teljesíteni, mint Kazanyban. Kíváncsi vagyok, mennyit vett ki belőlük a három intenzív nap, illetve az utazás” – fogalmazott az edző.

Ha azt nézzük, hogy ők aludtak a repülőn, utóbbi talán semennyit… Csütörtöktől azért szurkolhatunk Katinkáéknak. Hajrá Iron Swim!