Edzőinkről, Híreink

Tibori Nóra: „Az anyasággal sokkal következetesebb is lettem”

Junior erőemelő világbajnok és kétgyermekes édesanya, aki nagyszerűen kijön a gyerekekkel, de a munkában rendkívül következetes. Négy évig oktatott úszást, mostantól edzőként foglalkozik az Iron Swimbe járó fiatalokkal, nem csak a medence partján, de a tornateremben is.

  • Most akkor úszás vagy erőemelés?

Az úszás az az elsőszámú sport az életemben, nyolc évig voltam versenyúszó Békéscsabán. Nagyon szeretem a vizet, és bármilyen furcsán hangzik is, de nekem az uszoda sokkal többet ad, mint például a Balaton vagy a tenger. Ha választanom kellene a természetes víz és az uszoda között, biztos az utóbbit választanám. Esküszöm, én még a klórillatot is szeretem. Nem tudom, honnan jön, de ez már több mint szeretet. Hiába értem el nagyobb sikereket a másik sportágamban, ezerszer is az uszodát választanám.

  • Hogy került képbe az erőemelés?

Apukám testépítő, és 12 éves koromban lementem vele a konditerembe, hogy erősítsek az úszáshoz. Szerettem volna, hogy jobb legyen a pillangóm. Egy ideig párhuzamosan csináltam a kettőt, hetente volt négy erősítő edzésem és mellette rengeteg úszás. Sok volt. Választottam. Lehet, hogy nem jól, de akkor úgy gondoltam, ez a helyes út. Amikor az utolsó úszóversenyemre mentem, már tudtam, hogy az a búcsú. És jobbat úsztam, mint bármikor valaha. Utólag nagyon fáj, hogy abbahagytam, de a szüleim engedték, hogy a saját utamat járjam. Megértem őket, én is így tennék a saját gyerekeimmel. Szerencsére hamar visszataláltam az úszáshoz, miközben az erőemelést sem hagytam abba, a gimiben már indultam diákolimpián, aztán a Testnevelési Egyetemen elvégeztem az úszóedző szakot, sőt, már a tanulás mellett elkezdtem oktatni.

  • Az Iron Swimben nem csak vizes edzéseket tartasz, hasznosíthatod a konditeremben szerzett tapasztalatodat is. Mégis mennyiben más egy itteni szárazföldi edzés?

Az Iron Swimben az életkornak megfelelő szárazföldi és tornatermi foglalkozásokkal egészítjük ki a felkészülést. A 16 éves erőemelő tapasztalatomat abban tudom hasznosítani, hogy kell helyesen kivitelezni egy-egy gyakorlatot. Azt, hogy 150 kiló a legnagyobb felhúzásom, nem is tudják a gyerekek, nem tudom, pozitívan fogadnák-e, mindenesetre nem szoktam előttük edzeni, nem látták, mekkora súlyokkal dolgozom. Bár előfordult már, hogy épp kezdtek volna fanyalogni valamelyik gyakorlat miatt, és már mondták volna, hogy nekem könnyű mondani, mire odaálltam, megcsináltam velük, és csak pislogtak nagyokat. Katinkával szoktam edzeni, vele aztán lehet súlyokra menni. Néha viccelődöm is, hogy simán elmehetne erőemelőnek, de nem akar.

  • Szakmailag mit gondolsz, mikortól érdemes beilleszteni a programba a kiegészítő szárazföldi edzéseket?

Véleményem szerint 12 évesen már el lehet kezdeni a tornatermi edzést, de semmiképpen nem súlyokkal. Előszőr jön a gimnasztika, utána a saját testes gyakorlatok. A súlyzós edzés bevezetését inkább a serdülőkortól javasolnám. A mostani csoportoknál amúgy kevesebb a súlyzóhasználat, inkább a saját testes mozgásformákon van a hangsúly. Azt gondolom, egy úszónak nem kell nagy tömeg, márpedig a súlyok a tömeget erősítik. Egy úszó gyorsabb, ha nincs rajta annyi izom, a saját testsúlyos alapgyakorlatok, a guggolás meg a felhúzás erősebbé teszi, de nem lesz tőle túl izmos. A szülőkkel is sokat beszélgettünk erről a kérdésről, és úgy érzem, sikerült hitelesen elmagyaráznom az okokat, megértették, hogy ettől az újfajta, saját testes tornától jobban fognak fejlődni a fiatalok. A tapasztalat és a hitelesség mindig bizalmat ébreszt a gyerekekben és a szülőkben is.

  • Éveken át oktattad az úszást, most edzőként tevékenykedsz. Mennyire más ez?

Az edzőség teljesen más, mint az oktatás. Itt nagyjából azonos korosztályú és szinten lévő gyerekekkel dolgozom hosszú távon. Oktatóként kevésbé volt meg ez a folytonosság, de ott napról-napra másféle kihívásokkal kellett szembesülnöm. Az edzőnek egy egész éves tervet kell összeállítania, ami alapján halad a csoportjával a szezonban. Persze nagyobb felelőssége is, mert végig követheti, honnan indul és hova jut el, de ez nekem nagyon tetszik.

  • Edzőként milyen célt fogalmaztál meg magadnak?

A cél az, hogy az adott csoport vagy gyerekek minél jobb eredményt érjenek el, és saját magukat szárnyalják túl. Az erőemelésnél mindig kilókban gondolkoztam, két cél volt a versenyre, az első, hogy beférjek a csúlycsoportba, a másik pedig, hogy mekkora súlyt emelek. Az úszásban is fontosak a számok, itt időeredményekben gondolkodunk, de a legfontosabb, hogy mindenki az önmaga által megfogalmazott célért és annak eléréséért dolgozik.

  • Egy edzőnek ahhoz, hogy megfelelő hatékonysággal végezhesse a munkáját, időnként határozottságra van szüksége, egy oktatónál ez talán kevésbé lényeges. Mit gondolsz?

Az oktatónak is következetesnek kell lennie, de edzőként valóban nagyobb szükség van a hangomra. Persze itt is fontos a jókedv és a pozitív hozzáállás, de ha munka van, akkor munka van, lehet mosolyogni, sírni, akkor is meg kell csinálni. Szerintem tudok kemény lenni, bár a gyerekek nem biztos, hogy igy gondolják. Gyakran bepróbálkoznak, hogy játsszunk, de ilyenkor mindig az a válaszom, ha befejeztük a munkát és utána belefér, akkor jöhet a móka, hisz elsősorban azért vagyunk itt, hogy megcsináljuk az előírt programot.

  • Könnyebb vagy nehezebb, hogy Te magad is szülő vagy?

A szülők körében bizonyára számít, hogy magam is szülő vagyok, ezért nem kislánynak, hanem egyenrangú partnernek tekintenek. Egyébként magamon is észrevettem változásokat, amióta anya lettem. Türelmesebb vagyok a gyerekekkel, ha valaki panaszkodik, hogy itt fáj, ott fáj, régebben egyből az jutott eszembe, hogy biztos lógni akar, most talán jobban belegondolok, vajon tényleg van valami problémája, és elbeszélgetek vele, hogy megtaláljuk a megoldást. A konditeremben is jobban figyelek rájuk, ha felmásznak a vasra húzódzkodni, van bennem némi aggodalom, amit korábban nem éreztem. Ugyanakkor az anyasággal sokkal következetesebb is lettem, lefektetem a szabályokat, és azokat be is tartatom. Megkérem például őket, hogy edzés előtt menjenek el WC-re, közben nincs nyafogás, hisz anyaként tudom, egy gyerek igenis kibír egy órát.

  • Mennyire tudod összeegyeztetni az új időbeosztásodat a saját családoddal?

A családdal tökéletesen össze lehet egyeztetni az edzői munkát. Reggelente sokszor én viszem a gyerekeket oviba, két edzés között elmegyek értük, és este is otthon vagyok velük, vagy időnként jönnek velem az uszodába, hogy ismerkedjenek ezzel a csodálatos közeggel, ami így elvarázsolta az anyukájukat.