Híreink

Peking után Tokió előtt – szubjektív beszámoló a világ túlsó feléről

„Nagyon fáradtan érkeztünk Pekingből Tokióba, pedig csak 4 és fél órás volt az út – kezdte Petrov Árpád, az Iron Swim vezetőedzője. – Peking annyira kimerített bennünket, az időátállás, a forgalom, az, hogy öt napon át nem láttuk a napot a szmog miatt, a menetrend, hogy este kilencig úsztunk, és másnap reggel a szokott időben kezdtünk. Katinkának persze kicsit könnyebben ment, ő már hozzászokott ehhez, de én először jártam Kínában, és szinte sokként ért ez az óriási kulturális különbség.”

Nehézségek ide vagy oda, Katinka szokásához híven lehengerlő üzemmódban versenyzett, 4 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel gazdagította az amúgy is tekintélyes gyűjteményét. Persze „hazai közönség” előtt nyilván még inkább bizonyítani akart.

„Rengeteg néző volt, Katinkát imádták, szinte hisztériáztak körülötte, mintha kínai versenyző lett volna – mesélte Árpi. – Az uszoda külseje és a teteje szép, különösen kivilágítva, de belül látszik, hogy már 10 éve épült, a mi Duna Arénánk mellett elbújhat. Ami az úszást illeti, Katinkának a rövid távokon nagyon jól ment, a 100 vegyes kiemelkedő volt. Látszik, hogy remek formában van, nagyszerűen bírja a sorozatterhelést. Aminek a legjobban örültem, hogy az összes reakcióideje 0.7 alatt volt, ami jelzi, mennyire fitt és robbanékony.”

Kína után jön Japán, az Iron Swim két fős küldöttsége már meg is érkezett Tokióba, a következő olimpia helyszínére.

„Tokió patika tisztaságú, teljesen más, mint Peking, egy ultramodern nagyváros – összegezte az első pozitív benyomásait Árpi. – Ma volt időnk egy kis városnézésre is, a helyi vasúttal bementünk a belvárosba, megnéztük a világ legforgalmasabb kereszteződést, fantasztikusat ettünk egy étteremben. Tokió olyan, mintha egy science fiction-be csöppentél volna, mint Luc Besson Az ötödik elem című filmje. Folyamatosan megy a zene az utcákon, az állandó fények, a reklámok, a merész építészeti megoldások. Egy élelmiszerboltba bemenni is élmény. Fantasztikus látni, ahogy ez a sok ember ennyire kulturáltan tud együtt élni, egy sorban, egy ritmusban mozog több ezer ember, nem előz senki, vagy ha igen, azt is csak a szabályok betartásával. Minden annyira más, annyira különleges. Nagyon élvezzük!”

A városnézés mellett azért az uszodát sem hanyagolta Katinka és Árpád, bár a 2020-as olimpiára nem itt fognak tapasztalatot szerezni, hiszen az úszás máshol lesz, ebben az uszodában a vízilabda tornát rendezik.

Ma már túlvagyunk két kemény edzésen, holnap jön két könnyedebb felkészülés szárazföldi tornával, majd csütörtökön csak a versenybemelegítés. Ismét erős programot úszik Katinka, elsősorban a vegyes számokra, valamint a 100 és 200 hátra fogunk koncentrálni.”

Rajt pénteken, november 9-én, hajrá, Katka, hajrá Iron Swim!

Back to list