Híreink

Tokió fentragadt Petrov Árpi bakancslistáján – élmények és kalandok Ázsiában

Már csak egyetlen állomás van hátra az idei Világkupa-sorozatból, az Iron Swim kétfős csapata már elutazott Tokióból Szingapúrba, de annyi izgalmas dolog történt velük a japán fővárosban, amely nem mellesleg a következő olimpia helyszíne is, hogy mindenképpen érdemes feleleveníteni azokat.

„Felüdülés volt Tokióban lenni, mintha egy teljesen másik világ lenne. A modernizmus és tradíciók keverednek egymással, és bár sokat nyitottak a külvilág felé, érezhető a nemzetközi jelenlét, az átlag japán, az önkéntesek nem beszéltek angolul, vagy csak nagyon rosszul – kezdte Petrov Árpád, az Iron Swim vezetőedzője. – A japánok imádják a szabályokat! Az egyik nap egy hatpályás 25 méteres medencében voltunk, mert a versenymedence be volt zárva. Mókásan fog hangzani, de külön szabálykönyv volt a pályák kérvényezésére. Az egyik pályán leteheted a lábad, a másikon nem, volt olyan pálya, ahol 50 méterenként meg lehet állni, máshol nem, és megszabták azt is, hogy melyiken használhatsz uszonyt. Hihetetlen módon szabályozott a japán társadalom! A japánok emellett tiszteletben tartják mások idejét. Ha ötre volt kiírva a busz indulása, akkor öt óra nullakor elindult. Az egyik önkéntes mondta nekünk, hogy náluk nincs nagyobb bűn, mint mások idejét vesztegetni. A tokiói magyar nagykövet, Dr. Palanovics Norbert és csapata meghívott minket a többi magyarral együtt egy sushi-estre. Két napon keresztül kísértek minket, megmutatták a belvárost, otthon éreztük magunkat. Az ételek minősége egyébként fenomenális volt, pedig ettünk olcsóbb és drágább helyen egyaránt. Azt hiszem, Tokió fentragadt a bakancslistámon, ide mindenképpen vissza szeretnék jönni!”

Katinkát Kínához hasonlóan szinte hisztériával fogadták Japánban is. A hazai sztárok után ő kapta a legnagyobb tapsot az uszodában. Érezni lehetett azt a hihetetlen szeretetet, ami feléje irányult.

„Az utolsó napon szinte rendőrök tartották vissza a rá váró, zokogásban kitörő gyerekeket. Elképesztően szerették! – mesélte Árpi. – A japánok nagyon jól hasznosítják a példaképeiket, rengeteg támogató áll be az úszók mögé, az utcákon is mindenhol jelen voltak a hazai úszók. Nem Ronaldo vagy Federer volt többségben, Messit pedig egyáltalán nem is lehetett látni. Okosan csinálják, el kell ismerni!”

Az úszásra visszatérve, azt már mindenki tudja, hogy Katinka a világ idei legjobbját úszta 400 vegyesen, de vajon a többi számot hogy értékeli az edzője?

„Szembetűnő volt, hogy magasabb sebességi fokozatba kapcsolt. A pekingi eredményeit Tokióban már reggel meg tudta úszni. Ha beleszokik ebbe a sebesség, ami csak gyakorlás kérdése, délután is rá fog tudni tenni még egy lapáttal. Örülök, hogy a 200 vegyest kivéve minden számban jobbat úszott, mint Budapesten, de most nem volt olyan erős ellenfele, mint nálunk az amerikai lány. 400 vegyesen pedig nagyon komoly időt produkált. Azt gondolom, ez így együtt erős visszaigazolás, hogy egyre magasabb szinten van, és hiszem, hogy Szingapúrban mindhárom vegyes számban megpróbál még előrébb lépni.”

Tokióról beszélgetve egyetlen dolog árnyékolta be Petrov Árpád és Katinka kinti hangulatát. „Az, hogy a rövidpályás országos bajnokságot épp a Világkupával egyidőben rendezték. Nagyon szívesen részt vettünk volna, ha más időpontban van, és sajnáltam, hogy nem láttam a versenyzőket, de azért hajnalig fent voltam mindig, hogy legalább az eredményeket figyeljem” – mondta az edző.

Tegnap éjjel megérkezett a csapat Szingapúrba, ma reggel már volt egy konditermi edzés és egy könnyű úszás, majd délután egy újabb, közben pedig a helyi nagykövetség útmutatása alapján körbenéztek a belvárosban, sétahajóztak egyet. Holnap két rövid edzés, egy sajtótájékoztató következik, és aztán jöhet a verseny, ahol Katinka ugyanazt a programot fogja úszni, mint Tokióban és Budapesten.

„Az összetett pontversennyel egyáltalán nem foglalkozunk, számunkra az a fontos, hogy Katinka dolgai rendben legyenek. Szép lenne egy Világkupa-győzelem, de nem feszülünk rá. Jó, hogy ilyen izgalmasan alakul a pontverseny, de rossz, hogy ennyire érthetetlen a pontozás. Amikor a holland versenyzők tőlem kérdezik, hogy mi alapján megy a pontozás, hogy várhatjuk el, hogy a szurkolók megértsék?!”

Csütörtöktől tehát Vk-szezonzáró Szingapúrban! Hajrá Katka!