Híreink

A feszesség az úszó ellensége! – hangzott el az Iron Swim hétvégi különleges workshopján

Miért fontos a szárazföldi edzés egy úszónak? Milyen gyakorlatokkal lehet elősegíteni a jobb úszótechnikát? Mire érdemes figyelni mozgás közben a tornateremben és a medencében? Erről és még sok minden másról beszélt Jan Herber, a holland úszóválogatott fizioterapeutája az Iron Swim úszóinak és edzőinek az elmúlt hétvégén.

A szakember különleges workshopján a szárazföldi gyakorlatok kivitelezésének fontosságát hangsúlyozva a „holland módszer” alapjaival ismerkedhettek meg a fiatalok. „A feszesség az úszó ellensége” – ez volt a délelőtti gyakorlati órák egyik fontos mondanivalója, de természetesen mindenki mást szűrt le a hallottakból, látottakból.

„Jó volt tanulni, beszélgetni valakivel az úszásról – mesélt a tapasztalatairól Kiss Dóra, az Iron Swim edzője. – Jan mentalitása nagyon hasonlít arra, amit az Iron Swim is képvisel, többször hangsúlyozta a nap folyamán, hogy ő csak egy módszert mutat, nem mondja, hogy ez a legjobb, ez csupán egyetlen megközelítés, amiben ő hisz. Nagyon látszott, hogy az úszókért van, számára az a legfontosabb, hogy az úszóknak jó legyen. Számomra az egész nap alátámasztotta azt, amit mi is csinálunk, a gyerekeknél rengeteg „aha-élmény” volt, többször mondták a gyakorlatok közben, hogy „aha, akkor ezért kapjuk mindig ezeket az utasításokat”. Elindult bennük egy folyamat, kezdik megérteni a kapcsolatot a konditermi munka és az úszás között, hogy egy-egy feladat miként ültethető át a fordulókba vagy valamelyik úszásnembe.”

„A szombati workshop Jannal nagyon tanulságos volt – összegezte Lazar Zlatic, az Iron Swim edzője. – Az alapoktól indult és elmagyarázta a legelemibb dolgokat. Volt értelme. Nekem személy szerint nagyon tetszett az egész, és alkalmazni fogom a gyakorlatokat a gyerekeknél. Ahogy Jan is mondta, nem az számít, mennyit csinálsz, hanem az, hogy csinálod. Szeretném, ha a gyerekek fejlődnének. Időbe telik, de biztos vagyok benne, hogy megéri.”

„Nekem az tetszett nagyon, hogy nem csak az edzők, hanem a gyerekek és a szülők is kaptak ízelítőt ebből a filozófiából – fogalmazott Végvári Dávid, az Iron Swim edzője. – Örültem annak is, hogy a holland szakember nem azt mondta, hogy kizárólag az ő megoldása a helyes, hanem egy gondolkodásmódot próbál átadni, és az a legjobb, ha a programot mindenki úgy építi be, ahogy neki tetszik, arra buzdított, hogy járjuk a saját utunkat.”

A délelőtti gyakorlati foglalkozásokon az úszók is megismerkedhettek ezzel a gondolkodásmóddal, nézzük, számukra miért volt hasznos, mit tanultak az edzőteremben és a medencében.

Kiss Anna, úszó: „Nagyon hasznos volt, sokat tanultam arról, hogy lehetek „hosszabb” a vízben.”

Szalai Csenge, úszó: „A workshop tanulsága az volt számomra, hogyan ússzunk minél kisebb energiabefektetéssel minél gyorsabban. Megtanultam azt is, hogy a mozdulat a gerincből indul, nem pedig a karból. Azóta sokkal jobban figyelek ezekre az apró mozdulatokra.”

Papp Zselyke, úszó: „Mindenképpen hasznos volt, mert bár hasonló dolgokat csináltunk, amiket eddig is, de mostanáig nem igazán tudtam, hogy ezek miért is fontosak a vízben. Rájöttem például hogy húzzam össze magam, hogy nyújtsam ki a lábam a bukófordulónál. Azóta próbálom ezeket alkalmazni az edzéseken.”

Jarkas Alexandra, úszó: „Megtanultam, hogy minden gyakorlatot koncentrálva, nagyon odafigyelve kell végrehajtani, mert különben baj is lehet belőle.”